Kırık Cerrahisi: Bir Hastanın Evde Bakım Rehberi

Kırıklar spor ve kazalarda sık görülür. Düşen veya bir kazaya karışan kişilerde kırık olabilir. Kırıklar, vücuttaki kemikler stres veya basınçtan kırıldığında meydana gelir. Doktorlar bir kırığı düzeltmek için ameliyat yaparlar, ancak ameliyat hasta için daha fazla ağrıya ve sakatlığa neden olur. Bir hastanın hareket etme yeteneği tekrar normale dönmeden önce aylarca fizik tedaviye ihtiyacı olabilir. Bu süre zarfında hasta, evde bakım için doktorunun talimatlarına dikkatle uymalıdır. Bu makale, kırık bir bacak veya koldan sonra hastaların bilmesi gereken bazı temel bilgileri özetlemektedir.

Bir kırıktan sonra hastalar, yaralı bacak veya kollarına uzun süre ağırlık vermek zorunda kalabilirler. Bunun nedeni, vücudun başlangıçta kırık kemikleri tekrar bir araya getirerek iyileştirmeye çalışmasıdır. İyileşme sürecinde, kırık kemikler de tekrar serbestçe hareket etmeden önce tedavi edilmesi gereken yaralar geliştirebilir. Bununla birlikte, iyileştikten sonra, bazı hastalar yaralı uzuvlarını desteklemek için bir topuk veya parmak tahtası kullanmalıdır. Bunun nedeni, yaralanmalarının kaslarını ve eklemlerini o kadar zayıflatmış olmasıdır ki, aktif hareket ağrılı ve zordur. Zamanla, birçok hasta kırıklarından kurtulduktan sonra hareket etmekte zorlanırlar.

Kırık iyileşmesi aylar hatta bazı durumlarda yıllar alabilir, bu nedenle doktorlar bu süre zarfında belirli tedaviler reçete eder. Bu tedaviler, hastanın sakatlık ve ağrıdan kurtulmasına yardımcı olmak için alçı ve masajı içerir. Kemik kırıklarından sonra hastanın kaslarını güçlendirdiği ve postürünü düzelttiği için fizik tedavi de önemlidir. İyileştikten sonra, yaşlandıkça sağlığınızı izlemek önemlidir, çünkü kırık iyileşmesi gibi uzun süreli yaralanmalar nedeniyle osteoporoz gibi kronik durumlar ortaya çıkabilir. Kırıkların iyileşme sürecini desteklemek için hasta yatağı satın alma veya hasta karyolası kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.

Kemik kırıkları meydana geldikten sonra hastanede kalmak her zaman gerekli değildir. Bazı tıp merkezleri, ameliyatları takiben alçı tedavisi uygular. Bu yöntemde, kaslar ve eklemler normal hızda iyileşirken, yaralı bir uzvu desteklemek için bir çorap veya protez cihaz kullanılır. Alçı tedavisini gerçekleştirmenin doğru bir yolu yoktur; her uygulamanın, hastalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğuna inandıkları kendine özgü yöntemleri vardır. Birçoğu kemik kırıklarından sonra evde iyileşmenin en iyisi olduğuna inansa da, bu görüşü destekleyen somut bir kanıt da yok. Bazı araştırmalar, kırık sonrası hastanede yatan hastaların evde kalanlara göre daha iyi sonuçlar gösterdiğini bulmuştur, ancak diğer araştırmalar bu iki senaryo arasında hiçbir fark bulmamıştır.

Hastalar, doktorlarının bu konuda özel talimatları olduğunu bilmelidir. kırık bir bacak veya kol meydana geldikten sonra iyileşmeleri. Evde tek başına kalmak, vücudunuzun yaralanmanızın iyileşmesi için yeterli zamana izin vermez  bunun yerine, fizik tedavi egzersizlerinize tekrar başladığınızda hareketliliğinizi artıracak tedavi ve egzersizler için doktorunuzdan veya fizyoterapistinizden profesyonel yardım almalısınız. Hastalar, kırık bir bacak veya koldan sonra iyileşmeleri konusunda doktorlarının tavsiyelerine uyduklarında sonuçlarını iyileştirebilir!